Гугл

неділю, 23 липня 2017 р.

Пам’ятка щодо порядку перевірки контрагентів

Пам’ятка щодо порядку перевірки контрагентів

Перед тим як укласти договір, слід перевірити контрагента на відповідність його реквізитів відомостям, розміщеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch (далі – ЄДР), а також перевірити його ділову репутацію за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень www.reyestr.court.gov.ua

1. Рекомендую на кожного контрагента створювати на комп'ютері окрему папку з найменуванням контрагента, наприклад: «ТОВ "Шатун"», в якій зберігати усі редакції договору з контрагентом, додатки та інші документи, пов'язані з контрагентом.



2. Контрагента (резидента України) слід перевірити за кодом ЄДРПОУ/кодом ІПН в ЄДР. Якщо контрагента знайдено в ЄДР, то слід натиснути «Друк», потім «Принтер» та зберегти файл в форматі .pdf у відповідній папці. Цього достатньо, щоб мати підтвердження, що на дату перевірки такий контрагент існував, як зареєстрована особа в ЄДР. Слід звернути увагу на те, чи збігається ім’я директора, яке зазначено в ЄДР з даними, наданими контрагентом. Якщо контрагент перебуває в стані припинення, то з ним не варто укладати договір. Також слід звернути увагу на наявність чи відсутність відкритих виконавчих проваджень щодо контрагента. Якщо є відкрити виконавчі провадження, то слід обов'язково дослідити причини їх виникнення (див. наступний пункт).






3. Корисно перевірити контрагента на наявність судових справ за його участі. Для цього слід перевірити контрагента за кодом ЄДРПОУ/кодом ІПН, а потім за найменуванням в Єдиному державному реєстрі судових рішень www.reyestr.court.gov.ua. Якщо в Реєстрі виявлені судові справи за участю контрагента, то необхідно дослідити їх на предмет:  
  • В якій ролі виступає контрагент (відповідач, позивач, третя особа)? 
  • Нові чи старі справи? Чи є остаточне рішення чи справа перебуває в процесі розгляду? 
  • Предмет останніх спорів? (стягнення заборгованості контрагентом чи стягнення заборгованості з нього за невиконання договірних зобов’язань тощо)? 
Якщо контрагент проходить по багатьох справах, як відповідач, що не виконує своїх договірних зобов'язань, то не слід з ним укладати договір. Так само не слід укладати договір з контрагентом, якщо він має постійні проблеми з податковою інспекцією або проходить по кримінальним справам, як «фіктивне підприємство».

4. Також можна перевірити контрагента (в першу чергу юридичну особу) за допомогою ресурсу  OpenDataBot www.facebook.com/OpenDataBot за кодом ЄДРПОУ або найменуванням. Там зразу видно, хто директор, також можна перевірити наявність «свідоцтва ПДВ», судові рішення і навіть поставити на облік цього контрагента (підписка), після чого будуть надходити повідомлення про зміни в його установчих документах, участь в судових справах.


5. Для перевірки відомостей про контрагента, від нього можна вимагати надання скану свідоцтва про державну реєстрацію або виписку з ЄДР, статуту, наказу про призначення керівника товариства або протоколу загальних зборів учасників про призначення керівника товариства, свідоцтва про ПДВ або витягу з реєстру платників ПДВ, довіреності на представництво інтересів товариства, якщо договір підписує не керівник товариства, а представник.



Немає коментарів:

Дописати коментар