Гугл

суботу, 20 листопада 2010 р.

Торговля памятью

Посмотрел запись программы Совершенно секретно «Тайны чёрных копателей». Речь идет о черных копателей артефактов Второй мировой войны на просторах нищей России. Неприятно осознавать, что в стране, которая победила во Второй мировой войне массово торгуют военными наградами периода Великой Отечественной войны. Это актуальна проблема и для Украины. Тем более, что у нас, в отличии от России, и вовсе нет никакого запрета на фашистскую свастику. На сегодня за незаконную покупку, продажу или ношение награды предусмотрена ответственность в виде предупреждения или штраф от 17 до 34 гривен (ст. 186-1 Кодекса  Украины об административных правонарушениях).
  
Предлагаю вашему вниманию проект письма Президенту Украины.


Президенту України
п. Януковичу В.Ф.
"___" __________________ 2010 року

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звертаюсь до Вас як до гаранта Основного закону та суб’єкта законодавчої ініціативи з проханням захистити пам'ять воїнів Великої Вітчизняної війни від мародерів-чорних археологів, які нищать військові поховання часів Другої світової війни з метою пошуку .військових нагород. В країні, яка пережила страшну війну, процвітає злочинний ринок військових нагород Радянського Союзу та Третього рейху. Однією з причин розвитку торгівлі святими реліквіями є неадекватна низька відповідальність за незаконні дії з державними нагородами, а саме: попередження або штраф від 17 до 34 грн. (ст. 186-1 КУпАП).
Прошу Вас, з метою реалізації статті 20 Закону України «Про державні нагороди України», ініціювати прийняття закону про запровадження кримінальної відповідальності за незаконне придбання, виготовлення, збут, використання, зберігання або вивезення за межі України державних нагород Української РСР, СРСР, України, а також обмежити цивільний обіг військових, цивільних, політичних та інших нагород Третього рейху (1933-1945 рр.) на території України.

До листа додаю проекти змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З повагою,
_______________________

Додаток

Доповнити Кримінальний кодекс України статтею 358-1 такого змісту:

«Стаття 358-1. Незаконне виготовлення, придбання, збут або вивезення за межі України державних нагород.
1. Незаконне виготовлення, придбання, збут або вивезення за межі України державних нагород Української РСР, СРСР, України і документів про нагородження ними, -

карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією нагород і документів про нагородження.

2. Ті самі дії, вчинені щодо державних нагород нацистської Німеччини (1933-1945), -

караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією нагород і документів про нагородження.

3. Ті самі дії, передбачені частинами першої та другої цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

караються штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років, з конфіскацією нагород і документів про нагородження.

Примітка. До державних нагород нацистської Німеччини відносяться будь-які військові, цивільні, партійні та інші відзнаки періоду Третього рейху (1933-1945). На території України цивільний обіг державних нагород нацистської Німеччини обмежений. Такі нагороди можна лише зберігати в музеях, а також в кіно- телестудіях та театрах з метою їх використання у якості реквізитів під час кіно- відеозйомок та у виставах.»

Частину 2 статті 112  Кримінально-процесуального кодексу України  після цифр «358» доповнити цифрами «358-1».
Статтю 186-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення викласти в новій редакції:

«Стаття 186-1. Незаконні дії щодо державних нагород

Носіння державних нагород Української РСР, СРСР, України особою, яка не має на те права, якщо це не пов’язано зі зйомкою кінофільму, телепередачі або проведенням вистави, чи їх незаконне зберігання, -

тягне за собою попередження або накладання адміністративного штрафу від десяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією державних нагород.

Ті самі дії, вчинені щодо державних нагород нацистської Німеччини (1933-1945), незалежно від права особи на носіння, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією державних нагород».

В законодательной базе обнаружил несколько законопроектов на эту тему.
 
Проект народного депутата України Куликова К. Б.

"Стаття 358N. Незаконні дії з державними нагородами
1. Дії осіб спрямовані на купівлю, обмін або іншим чином оплатне або безоплатне придбання державних нагород України, Української РСР, СРСР, а так само їх продаж особами, які не були особисто нагороджені зазначеними державними нагородами або не отримали їх у спадщину в порядку встановленому законодавством, -

карається штрафом в розмірі від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від шести місяців до одного року, або арештом на строк від одного до трьох місяців.

2. Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

караються штрафом в розмірі від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або арештом на строк від трьох до шести місяців."





Проект народного депутата України Стешенка О. М.

1. "Стаття 358-1 Незаконне виготовлення, придбання або збут державних нагород
Незаконне виготовлення, придбання або збут державних нагород України, УРСР, СРСР -

карається штрафом до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.".

2. У Кримінально-процесуальному кодексі України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1961, N 2, ст. 15):

у статті 112 частину другу після цифр "358" доповнити цифрами "358-1".

3.У Кодексі України про адміністративні правопорушення України (Відомості Верховної Ради УРСР,1984, додаток до ст. 51, ст. 1122) статтю 186-1 викласти в такій редакції:

"Стаття 186-1. Незаконні дії щодо державних нагород

Носіння ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, відзнаки України, УРСР, СРСР, орденських стрічок або стрічок медалей на планці особою, яка не мала на це права, чи їх незаконне зберігання -

тягне за собою попередження або накладання адміністративного штрафу до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, відзнаки України, УРСР, СРСР, орденських стрічок або стрічок медалей на планках.".

2 коментарі:

  1. Такой большой а зомбящику веришь... Коллекционеры сберегут награды лучше потомков, ведь кто как не они понимают историческую ценность награды. А вот "наследники" не раз переклепывали серебрянные медали "за Отвагу" на рыбацкие снасти и ордена "Ленина" на зубы

    ВідповістиВидалити
  2. А начнут депутаты с себя??? Ведь это они собирают раритеты,в т.ч.и награды! Или давит жаба,что кто-то владеет "НЕ ПО РАНГУ"такими вещами?

    ВідповістиВидалити