Гугл

неділю, 14 січня 2018 р.

Малозначні справи за ЦПК - що це?

Цивільний процесуальний кодекс України в новій редакції від 15.12.2017 (по суті новий кодекс) встановлює нову категорію справ - малозначні справи.



Відповідно до ч. 6 ст. 19 ЦПК України малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (в 2018 р. це 1762 грн. х 100 = 176 200 грн.);

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

До речі, ЦПК України допускає, що суд першої інстанції може помилково віднести справу до категорії малозначних (ч. 3 ст. 389ЦПК України).

Особливість малозначних справ є те, що вони розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження, що є також новелою для цивільного процесу (ч. 1 ст. 274 ЦПК України). Крім того, під час розгляду справ у малозначних спорах представником може бути не лише адвокат, але і особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність (ч. 2 ст. 60 ЦПК України).

Слід звернути увагу, що судові рішення у малозначних справах не підлягають касаційному оскарженню, але є винятки  (пп. "г" п. 2 ч. 3 ст. 389ЦПК України). 

  

Немає коментарів:

Дописати коментар