Гугл

неділю, 4 листопада 2018 р.

Чи законна діяльність з прибирання водяного знака з фотографії?

Досить поширеною практикою захисту фотографій від крадіжок є нанесення на них водяних знаків. Зазвичай інтернет-магазини крадуть фото товарів у своїх конкурентів, щоб не витрачати кошти та час на фотографування товару, який вони продають через веб-сайт. Крім того, інтернет-магазини часто продають товар, якого вони ще не мають, але фотографія їм потрібна, бо без неї важко продати товар. Тож, в таких випадках і виникає необхідність прибрати з крадених фотографіях водяний знак, який вказує на належність фотографії іншому продавцю.

https://goo.gl/3TwwV6

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про авторське право і суміжні права" технічні засоби захисту - технічні пристрої і (або) технологічні розробки, призначені для створення технологічної перешкоди порушенню авторського права і (або) суміжних прав при сприйнятті і (або) копіюванні захищених (закодованих) записів у фонограмах (відеограмах) і передачах організацій мовлення чи для контролю доступу до використання об'єктів авторського права і суміжних прав.

https://goo.gl/NHPe3W

В пункті "е" статті 50 Закону України "Про авторське право і суміжні права" визначено, що порушенням авторського права і (або) суміжних прав, що дає підстави для захисту таких прав, у тому числі судового, є будь-які дії для свідомого обходу технічних засобів захисту авторського права і (або) суміжних прав, зокрема виготовлення, розповсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для такого обходу.

Таким чином, водяний знак - це технічний засіб захисту від порушення авторського права, тому діяльність з прибирання водяного знаку з фотографії є окремим порушенням авторського права. Особа, яка погоджується надавати подібні послуги має обов'язково запитати у замовника, чи має він авторські права на фотографії. Крім того, слід укласти договір про надання послуг, де передбачити, що замовник гарантує, що фотографії йому належать і що він несе повну матеріальну відповідальність за претензії, позови з боку третіх осіб у зв'язку із наданням послуги з очищення фотографій від водяних знаків.

   

Немає коментарів:

Дописати коментар