Гугл

суботу, 3 червня 2017 р.

Санкції щодо пошукових систем Yandex та Mail.ru


28 квітня 2017 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) прийняла рішення "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", відповідно до якого заборонила строком на три роки Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до пошукових систем https://yandex.ru (https://yandex.ua), https://mail.ru


На мій запит до РНБО з приводу того, хто надав висновки, що ці пошукові системи становлять загрозу національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальні цілісності України, РНБО повідомило, що пропозиції надала Служба безпеки України (СБУ).



СБУ повідомила, що використання цих пошукових систем російського походження не узгоджується з п. 4.12. рішення РНБО "Про стратегію національної безпеки України" від 06.05.2015 щодо відмови від програмного забезпечення, розробленого у Російській Федерації.  


Звертаю увагу, що пункт 4.12. рішення РНБО "Про стратегію національної безпеки України" виглядає наступним чином: 

"4.12. Забезпечення кібербезпеки і безпеки інформаційних ресурсів

Пріоритетами забезпечення кібербезпеки і безпеки інформаційних ресурсів є:
  • розвиток інформаційної інфраструктури держави;
  • створення системи забезпечення кібербезпеки, розвиток мережі реагування на комп'ютерні надзвичайні події (CERT);
  • моніторинг кіберпростору з метою своєчасного виявлення, запобігання кіберзагрозам і їх нейтралізації;
  • розвиток спроможностей правоохоронних органів щодо розслідування кіберзлочинів;
  • забезпечення захищеності об'єктів критичної інфраструктури, державних інформаційних ресурсів від кібератак, відмова від програмного забезпечення, зокрема антивірусного, розробленого у Російській Федерації;
  • реформування системи охорони державної таємниці та іншої інформації з обмеженим доступом, захист державних інформаційних ресурсів, систем електронного врядування, технічного і криптографічного захисту інформації з урахуванням практики держав - членів НАТО та ЄС;
  • створення системи підготовки кадрів у сфері кібербезпеки для потреб органів сектору безпеки і оборони;
  • розвиток міжнародного співробітництва у сфері забезпечення кібербезпеки, інтенсифікація співпраці України та НАТО, зокрема в межах Трастового фонду НАТО для посилення спроможностей України у сфері кібербезпеки".

По-перше, пошукова система - це не програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютер користувача (мова не йде про браузер), а це ресурс, який розміщений в мережі Інтернет. Тобто, в Санкціях мова йде про закриття доступу до ресурсів в мережі Інтернет, а не про відмову від використання програмного забезпечення. Таким чином, пункт 4.12. рішення РНБО "Про стратегію національної безпеки України" аж ніяк не може бути належним обґрунтуванням "заборони Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів/сервісів".
По-друге, СБУ застосовує нічим не обґрунтовану вибірковість. Наприклад під Санкції не потрапила російська пошукова система https://www.rambler.ru. По великому рахунку вона нічим не відрізняється від тих пошукових систем, які потрапили під санкції. 

Отже є підстави для визнання заборони Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до пошукових систем https://yandex.ru (https://yandex.ua), https://mail.ru незаконною.  


Немає коментарів:

Дописати коментар