Гугл

четвер, 13 жовтня 2016 р.

Лещенко і гонорар від Google


«ВІЛЬНИЙ РУХ»
ГРОМАДСЬКА ПРАВОЗАХИСНА ОРГАНІЗАЦІЯ


22 вересня 2016 року № 03-09/16 
Голові Національного агентства з питань запобігання корупції
Корчак Н.М.
бульвар Дружби народів, 28,  м. Київ,  01103


Заява

19.09.2016 НАБ України оприлюднило результати перевірки походження у народного депутата України Лещенка Сергія Анатолійовича (депутат з 10.11.2014) коштів на придбання ним квартири бізнес-класу площею 192 квадратних за адресою: м. Київ, вул. Івана Франка, 11, кв. 11 (далі - «Квартира»). 

ГПО «Вільний Рух» проаналізувала результати перевірки НАБ України та декларації Сергія Лещенка про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за 2013-2015 роки і звертається до НАЗК з приводу наступного. 

В декларації Сергія Лещенка за 2014 рік фігурує дохід у вигляді «Ірландія, гонорар Google» в розмірі 40.744 євро (додаток № 1).

http://gapp.rada.gov.ua/declview/Home/Main/17977/2014
В свій час Сергій Лещенко відмовився розкрити журналістам інформацію про зміст послуг, за які він отримав цей «гонорар». Проте є достатньо підстав вважати, що цей гонорар є платою за розміщення реклами від Google на веб-сайті «Української правди» www.pravda.com.ua, де Сергій Лещенко працював заступником головного редактора (2002-2014). Рекламу від Google легко ідентифікувати на веб-сайті «Українська правда» (додаток № 2), так як вона містить позначку «Ⓘ» та повідомлення: «Реклама від Google». Рекламна платформа Google AdSense працює за принципом розміщення на сторінках власників веб-сайтів оголошень (реклами) та отримання плати за кожний клік, які зробили користувачі мережі Інтернет (перехід з веб-сайта, де розміщена реклама від Google, на веб-сайт, який рекламується) (додаток № 3). Гонорар за розміщення реклами від Google виплачує компанія Google Ireland Ltd (Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, Fax: +353 (1) 436 1001), шляхом надсилання чека або перерахування коштів на банківський рахунок. В Україні діє офіс Google Ukraine (вул. Сагайдачного, 25Б, м. Київ, 04070).



Інтернет-видання «Українська правда» www.pravda.com.ua - є дуже популярним веб-сайтом, в день на нього заходить приблизно 1 000 000 - 1 500 000 користувачів мережі Інтернет (додаток № 4). Внаслідок цього цілком можливо за рік заробити на рекламі від Google 40 744 євро і навіть більше. 

Власником інтернет-видання «Українська правда» www.pravda.com.ua є Притула Олена Юріївна, яка є єдиним учасником приватного підприємства «Українська правда», в якому і працював Сергій Лещенко. Враховуючи той факт, що юридично Сергій Лещенко ніколи не був співвласником інтернет-видання «Українська правда» www.pravda.com.ua (додаток № 5) не зрозуміло, на якій підставі він відобразив «гонорар Google» в своїй декларації. Справа в тім, що ці кошти мали б надійти до ПП «Українська правда» за рекламу від Google, а вже потім ПП «Українська правда» могло позичити, подарувати ці кошти Сергію Лещенко. Проте виглядає так, що Сергій Лещенко не лише привласнив ці кошти, які мали б надійти до ПП «Українська правда», але цілком можливо, що він приховав «гонорари Google» за інші роки, наприклад, за 2013 чи за 2015.

Враховуючи вищевикладене, просимо з’ясувати наступні обставини, які б дали можливість перевірити правомірність походження коштів на придбання Сергієм Лещенком Квартири: 

За що саме Сергій Лещенко в 2014 році отримав «Ірландія, гонорар Google» в розмірі 40 744 євро? Чи сплачувала компанія Google Ireland Ltd Сергію Лещенку «гонорар Google» за розміщення реклами від Google на веб-сайті www.pravda.com.ua в період з 2013 по 2016 р.? Якщо так, то на якій підставі Сергій Лещенко отримав ці кошти замість ПП «Українська правда» і в яких розмірах?   

Додатки: 

1. Роздруківка з www.gapp.rada.gov.ua на 1 арк.
2. Роздруківка з www.uk.wikipedia.org на 1 арк.
3. Роздруківка з www.pravda.com.ua на 1 арк.
4. Інформація про веб-сайт «Українська правда» на 1 арк.
5. Копія листа САП від 13.09.2016 на 2 арк.


З повагою,

Голова ГПО «Вільний рух»                                                         К. Братківський







Див.:
  1. Українська правда і Лещенко
  2. Безвідсоткова позика депутату, як бути?
  3. Лещенко готовий судитися з ГПУ через провадження проти нього
  4. НАЗК: У купівлі квартири депутатом Лещенком  є адмінпорушення, депутат має ознайомитися з протоколом




1 коментар: