Гугл

неділю, 9 жовтня 2016 р.

Безвідсоткова позика депутату, як бути?

Мене не залишає в спокої нова квартира народного депутата України Сергія Лещенка, а точніше позика в розмірі 350 000 доларів США від власника інтернет-сайта "Українська правда" Олени Притули. Як ви пам’ятаєте, про існування договору позики заявив сам Лещенко і навіть зазначив, що позику йому дала Притула на 10 років без відсотків. Коли ж люди попросили показати договір, то він відмовився, сказав, що покаже його НАБУ. Цілком можливо, що на той момент ніякого письмового договору не існувало, а була лише розписка від Лещенка про зобов’язання повернути 350 000 доларів США через 10 років. І вже потім, коли скандал набув широкого розголосу, позику оформили у вигляді письмового договору заднім числом.

До речі, якщо б письмового договору не існувало, а була лише розписка, то відповідно до ч. 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України позикодавець (Притула) має право на одержання від позичальника (Лещенка) процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором НЕ ВСТАНОВЛЕНИЙ розмір процентів, їх розмір визначається НА РІВНІ ОБЛІКОВОЇ СТАВКИ Національного банку України.

На сьогодні облікова ставка Національного Банку України становить 15 % річний, а це (350 000 х 15 / 100) 52 500 доларів США або 1 365 000 грн. процентів на рік. Загальних дохід Лещенка за 2015 рік становив на рівні 212 067,36 грн. Очевидно, що навіть облікова ставка НБУ непідйомна для Лещенка, вже не кажучи про процентну ставку за кредитом від банку.

А до чого це я все веду? Насправді все дуже просто, я пропоную встановити обмеження на прийняття чиновникам і депутатами безвідсоткових позик на рівні 100 мінімальних заробітних плат на рік. Всі інші позики, що перевищують цей ліміт, мають бути оформлені з процентною ставкою не меншою від облікової ставки НБУ на момент укладення договору, при цьому кожний рік процентна ставка має переглядатися, щоб вона не була меншою від поточної облікової ставки НБУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар