Гугл

пʼятницю, 12 квітня 2019 р.

Юконтрол та ЄДР


Державне підприємство «Інформаційно-ресурсний центр»,  яке підпорядковане Міністерству юстиції України, є технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР).

На веб-сайті https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch можна безкоштовно отримати відомості з ЄДР шляхом їх пошуку за повним чи скороченим найменуванням, іменем, ідентифікаційним кодом, реєстраційним номером облікової картки платника податків, серією та номером паспорта.

За допомогою платного запиту можна отримати відомості з ЄДР шляхом їх пошуку за іменем/найменуванням засновника юридичної особи, іменем керівника юридичної особи, іменем особи, що має право підпису без довіреності юридичної особи, а також шукати відомості станом на певну дату.

18 квітня 2016 року на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних http://data.gov.ua була розміщена бази даних, яка містить відомості щодо юридичних осіб: найменування; скорочена назва; код ЄДРПОУ; місцезнаходження; прізвище, ім'я, по батькові керівника; основний вид діяльності; стан.

Відповідно до умов використання бази даних будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації.

В 2015 році компанія ТОВ «Ю-КОНТРОЛ» запустила на веб-сайті https://youcontrol.com.ua платний та безоплатний (з обмеженнями) он-лайн сервіс з пошуку відомості в ЄДР. Проте, як зазначено в листі Міністерства юстиції України від 12.05.2016 № 16557/ПІ-Б-681/19, ДП «ІРЦ» не надавало доступ до бази даних ЄДР ТОВ «Ю-КОНТРОЛ». В той же час ТОВ «Ю-КОНТРОЛ» надає доступ до відомостей, які відсутні у відкритій базі даних, яка розміщена на веб-сайті http://data.gov.ua. На веб-сайті https://youcontrol.com.ua можна за допомогою пошуку знайти відомості: про ім’я/найменування засновника юридичної особи, місце проживання/ місцезнаходження засновника, розмір статутного капіталу, дата відкриття виконавчого провадження, дані про відокремлені підрозділи юридичної особи та іншу інформацію з ЄДР.

Таким чином, є всі підстави стверджувати, що ТОВ «Ю-КОНТРОЛ» отримало доступ до бази ЄДР не з оприлюдненої бази даних на веб-сайті http://data.gov.ua, а іншим чином, поза установлений порядок. 

Лише в 2018 році ТОВ «Ю-КОНТРОЛ» через суд отримало доступ до платної частини ЄДР, після чого формально легалізувала свою діяльність щодо надання повного переліку відомостей з ЄДР на своєму ресурсі youcontrol.com.ua 



























1 коментар: