Гугл

суботу, 7 березня 2015 р.

Щодо законопроекту про свободу панорами

Випадково довідався, що Громадська організація «Вікімедіа Україна» просуває проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про авторське право та суміжні права" (щодо свободи панорами). Ознайомившись з ним я можу сказати, що цей законопроект має значні вади. 


Перед тим як писати законопроекти на такі теми варто все-таки порадитися з фахівцями в галузі авторського права, а не писати те, що явно не відповідає, як інтересам авторів, так і інтересам суспільству.

Виглядає законопроект наступним чином. Пропонується доповнити статтю 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права» пунктом такого змісту:

"11) відтворення будь-яким способом, крім механічно-контактного копіювання, творів образотворчого, ужиткового мистецтва, архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва, які знаходяться у громадських та публічно доступних місцях (за винятком експозицій виставок і музеїв), а також використання зображень, відеограм таких творів".


Тобто, з прочитаного може скластися враження, що якщо прийняти це доповнення, то зразу можна вільно малювати, фотографувати та знімати сучасні будинки та пам'ятники без дозволу їх авторів, а потім ці зображення вільно використовувати.

Однак, треба не забувати про початок статті 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права»: "Без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається: ..."

І тут зразу виникає запитання, а невже на усіх будинках зазначені імена їх авторів? Насправді дуже рідко, виняток може бути, наприклад, будинок Конституційного суду України, де встановлена табличка з іменами авторів архітектурного проекту. 



Тобто, при використанні зображення будинку, необхідно буде обов'язково вказати ім'я його архітектора. Якщо ж цього не зробити, то таке використання зображення будинку буде вважатися незаконним. Зрозуміло, що це не дуже зручно, тому питання щодо "свободи панорами" слід вирішувати таким чином, щоб не потрібно було вказувати імен авторів творів, які відтворюються.

Крім того, виникає слушне запитання з боку авторів, а де ж обмеження з приводу некомерційного використання? Ну, насправді, якщо прийняти такий закон, який пропонує Громадська організація «Вікімедіа Україна», то виходить, що можна сфотографувати на вулиці цікавий монумент, відшукати імена його авторів, зазначити їх, а далі використовувати зображення в комерційних цілях, наприклад, в рекламі, на календарях, в сувенірній продукції, в логотипах компаній тощо. Це явно порушує інтереси авторів. Одна справа використовувати зображення будинків та пам'ятників в інформаційних цілях, а зовсім інше суто в комерційних. Не треба думати, що в усіх країнах світу питання зі "свободою панорами" вирішено так, як це пропонує Громадська організація «Вікімедіа Україна». Наприклад, зображення будинку Європейського суду з прав людини (м. Страсбург, Франція) не можна використовувати без згоди архітекторів і це стосується так само щодо усіх споруд у Франції, щодо яких строк авторського права не закінчився. А, між іншим, Франція - це та країна, яка чимало зробила для розвиту авторського права в світі. 

Отже, питання щодо "свободи панорами" не таке просте, як це бачить Громадська організація «Вікімедіа Україна», воно потребує всебічного обговорення серед зацікавлених кіл (Національна Спілка архітекторів України, Національна спілка художників України, Національна спілка майстрів народного мистецтва України). Законопроект № 1677 в жодному разі не можна приймати в запропонованому вигляді, бо він створить додаткові проблеми з використання зображень об'єктів авторського права, що знаходяться в публічних місцях, крім того, він порушить законні інтереси авторів щодо використання зображень в комерційних цілях.

Власна законодавча пропозиція. 

Пропоную доповнити Закон України "Про авторське право та суміжні права" окремою статтею наступного змісту: 

"Стаття 21-1. Вільне використання твору з інформаційною метою

Без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право) та без виплати винагороди допускається відтворення засобами малювання, фотографії або кінематографії, публічне сповіщення або публічний показ творів образотворчого, ужиткового мистецтва, архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва, які розташовані на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд тощо, і доступні для огляду публіки, за умови, що відтворене зображення буде використовуватися з інформаційною метою і не буде окремо використовуватися в комерційних цілях".

Такі зміни до Закону України "Про авторське право та суміжні права" дозволять:
  1. Художниками, дизайнерами, фотографам, операторам вільно відтворювати будь-які об'єкти архітектури, скульптури тощо, які необхідні для висвітлення будь-якої інформації.
  2. Авторам ілюструвати свої публікації зображеннями об'єктів архітектури, скульптури тощо. 

Під "інформаційною метою" слід розуміти поширення інформації будь-якого виду (новинна, освітня, наукова, довідкова тощо).
Під  "доступні для огляду" слід розуміти все те, що люди можуть розгледіти з місць загального користування.

Див.:
  1. Експерти вважають необхідним запровадження свободи панорами в Україні
  2. Свободу українській панорамі! Для видань і мережі
  3. Круглий стіл щодо свободи панорами



Немає коментарів:

Дописати коментар