Гугл

неділю, 5 березня 2017 р.

Як проводити пошук інформації в мережі Інтернет на прикладі справи Бойко

Як проводити пошук інформації в мережі Інтернет на прикладі справи Бойко

22.02.2017 в ЗМІ з'явилася інформація про те, що уряд призначив заступником Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Бойко Наталію Андріївну.


Побачивши фотографію нового заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика Ігоря Степановича, в мене виникло запитання, скільки же їй років? Виявилось, що їй 27 років і вона донька колишнього декана юрфаку Львівського національного університету імені Івана Франка, а нині члена Вищої ради правосуддя (колишня Вища рада юстиції), члена Другої Дисциплінарної палати Бойка Андрія Михайловича.  

www.vru.gov.ua/member/83

Оскільки цю інформацію мені повідомив користувач "Фейсбуку", я вирішив перевірити інформацію. У "Вікіпедії" є стаття про Бойка Андрія Михайлович, проте там відсутня інформація про склад його сім'ї*, проте серед джерел є посилання на його автобіографію за 2015 рік. 


В ній зазначено, що він одружений на Бойко Олесі Теодозіївні та має двох доньок Бойко Наталію Андріївну та Бойко Христину Андріївну, які народилися у Львові, при цьому Наталія Бойко працює в Києві на посаді Головного консультанта Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України, що збігається із інформацією в ЗМІ (писали, що в 2015 році вона займала цю посаду). Таким чином ми на 100% з'ясували родинні зв'язки.  

Враховуючи, що Наталія вже зайняла посаду заступника міністра, вона мала перед цим як кандидат подати декларацію за 2016 рік. Тому на веб-сайті Єдиного державного реєстру декларацій шукаємо її декларацію (https://public.nazk.gov.ua/search). Ми б могли ще пошукати декларацію її батька, проте її там не знайдемо, оскільки члени Вищої ради правосуддя ще не подавали декларації за 2016 рік. 

https://public.nazk.gov.ua/search

З її декларації випливає, що вона з 2015 року живе в Києві. Користується квартирою загальною площею 61 кв. м безоплатно. Власником цієї квартири є Оленюк Андрій Анатолійович. 

https://public.nazk.gov.ua/declaration/2523a6de-7665-484c-82d3-9ad86a5f8d9d
Зазвичай безплатне користування житлом надають родичі чи близькі люди, проте в декларації зазначено, що декларант не з ким разом не проживає. 

Також з декларації ми дізнаємося, що в 2016 році вона отримала майже мільйон гривень (954399,00 грн.) від зайняття підприємницькою діяльністю. 

https://public.nazk.gov.ua/declaration/2523a6de-7665-484c-82d3-9ad86a5f8d9d
Враховуючи той факт, що в її декларації немає згадки про наявність корпоративних прав, ймовірно вона була зареєстрована як фізична особа-підприємець. Тож ми пошукаємо відомості про неї в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch
Пошук дав 7 результатів. 6 ФОПів, які припинили свою діяльність, один працює в Києві в Дніпровському районі. 

Відкидаємо цей варіант, оскільки перед тим як стати кандидатом на посаду заступника міністра, вона ймовірно закрила свій ФОП. Також відкидаємо варіанти з Луганської, Одеської, Донецької та Чернігівської областей, оскільки відомо, що вона зі Львова і нещодавно переїхала до Києва. Отже, спочатку відпрацьовуємо львівський варіант.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

25.04.2014 вона зареєструвала свій ФОП, код КВЕД 70.22 Консультування з питань комерційної діяльності й керування (основний), а 19.03.2015 припинила діяльність. Проте цей результат нас не зовсім задовольняє, так як нам відомо, що вона заробила свій "перший мільйон" в 2016 році, коли надавала послуги Національній Раді Реформ (відомо з її офіційної біографії). Тоді дивимося на інший результат по Голосіївському районі в м. Києві.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

І тут ми бачимо, що 02.12.2015 вона вже в Києві зареєструвала ФОП, код КВЕД 72.20 Дослідження й експериментальні розробки у сфері суспільних і гуманітарних наук (основний), а вже 27.12.2016 знову закрила ФОП. Очевидно, що вона вже готувалася зайняти посаду заступника міністра.

Можливо у когось виникне запитання, звідки ми знаємо, що це одна і та ж Бойко? Все досить просто. Справа в тім, що в обидвох випадках в розділі "Інформація про здійснення зв'язку з фізичною особою-підприємцем" зазначений один і той самий номер телефону: +38067*****67. Тож навряд чи це випадковий збіг обставин.

В її декларації зазначено, що 05.10.2012 вона стала власником  квартири у Львові площею 139,4 кв.м та гаража площею 25,5 кв.м. Отже із відомостей ЄДР ми тепер знаємо, що ця квартира знаходиться у Львові на вулиці Ніжинська, 29 В.

https://goo.gl/pSDodV

А в Києві вона проживає на проспекті Голосіївський, 60.

https://goo.gl/o7BfpM

При бажанні за 20 гривень (плюс комісія банку) можна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (https://rrp.minjust.gov.ua) перевірити власника житла.

https://rrp.minjust.gov.ua

Ці данні збігаються з тим, що ми отримали з ЄДР і з її декларації.


Тепер розглянемо питання, хто такий Оленюк Андрій Анатолійович. Скористаємося безкоштовною частиною ресурсу "Юконтрол" (www.youcontrol.com.ua) і перевіримо за його іменем, чи не є він керівником чи засновником якоїсь компанії.

https://goo.gl/7idjtc

Є чотири результати, відповідно до яких в ТОВ "ЕВЕРЛІГАЛ СІІІ" (код 40013449) він працює керівником, а щодо інших організацій, то ймовірно він є засновником/учасником. Щоб бути впевненим в цій інформації, слід кожну організацію перевірити за кодом в ЄДР, бо там більше інформації, ніж це дає безкоштовна частина "Юконтрол". Проте, мене більше за усе зацікавила компанія ТОВ "Димерська сонячна електростанція-2" (код 41057341), оскільки це не дуже пов'язано з адвокатською діяльністю пана Оленюка.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

Компанія ТОВ "Димерська сонячна електростанція-2" створена 28.12.2016, засновником її є Оленюк Андрій Анатолійович. Основний вид діяльності компанії - виробництво електроенергії, що вельми цікаво, оскільки діяльність пов'язана з діяльністю замміністра Н. Бойко. В той же час, якщо є сонячна електростанція-2, то напевно має бути сонячна електростанція-1. Здійснюємо пошук в ЄДР за назвою: "Димерська сонячна електростанція".

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

І тут ми бачимо, що є ТОВ "Димерська сонячна електростанція-1", ТОВ "Димерська сонячна електростанція-2" і навіть ТОВ "Димерська сонячна електростанція-3". Кожну з них перевіримо в ЄДР окремо.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

Компанія ТОВ "Димерська сонячна електростанція-1" створена 16.06.2016, її бенефіціарним власником  є відомий бізнесмен Хмельницький Василь Іванович.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

Компанія ТОВ "Димерська сонячна електростанція-3" створена 28.12.2016, засновником її є Жук Дар'я Вікторівна.

В усіх компаніях є один директор (керівник) - Ткачук Ярослав Вікторович, одні і ті ж самі номери телефонів. Отже можна зробити висновок, що ці компанії пов'язані між собою. Очевидно, що вони створені для обслуговування сонячної електростанції, яку планують збудувати в 2016-107 роках.
http://metropoliya.com.ua/regions/ru/11

Давайте повернемося до компанії, де пан Оленюк є директором. ТОВ "Еверлігал СІІІ" створена 16.09.2015, основний вид діяльності - код КВЕД 73.20 Дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки, засновниками в рівних частках є Оленюк Андрій Анатолійович та Дейнеко Євгеній Ігорович. Цікаво, що пан Оленюк зазначив адресу проживання в м. Львові (хоча має квартиру у Києві), а пан Дейнеко у Києві.

Якщо пошукати інформацію про пана Оленюка в соціальній мережі "Фейсбук", то ми дізнаємося, що він навчався в тому самому вузі, де і пані Бойко (Львівський національний університет імені Івана Франка).

https://www.facebook.com/andrew.olenyuk

Тож можливо він з якихось мотивів вирішив не змінювати львівську реєстрацію у паспорті, яку отримав під час навчання у Львові, на київську.

Тепер давайте пошукаємо інформацію про Дейнеко Євгеній Ігорович в пошуковій системі "Гугл".

https://goo.gl/hFDfWP

Ми знаходимо інформацію, що особа з таким же іменем (1978 р.н.) проживала у Львові. Також нам стає відомо із веб-сайту компанії Everlegal про те, що пан Дейнеко так само навчався в Львівському національному університеті імені Івана Франк, як пан Оленюк та пані Бойко.

http://everlegal.ua/uk/yevheniy-deyneko
Також нам стає відомо, що Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проводив засідання, на яких були присутні пані Бойко та пан Дейнеко.

23.09.2015
Бойко Наталія Андріївна – головний консультант Адміністрації Президента України
Дейнеко Євгеній Ігорович – юрист, незалежний експерт з питань енергетики

10.02.2017
Бойко Наталія Андріївна – радник Адміністрації Президента України
Дейнеко Євгеній Ігорович – юрист, незалежний експерт з питань енергетики

Тепер давайте подивимося на Адвокатське об'єднання "Еверліґал". АО "Еверліґал" було створено 18.11.2016 , основний вид діяльності - код КВЕД 69.10 Діяльність у сфері права. Компанія ТОВ "Еверлігал СІІІ" і АО "Еверліґал" знаходяться за однією і тією ж адресою (провулок Рильський, 4, м. Київ).


Засновниками АО "Еверліґал" є Оленюк Андрій Анатолійович, Порайко Андрій Миколайович, Ружицький Олександр Антонович. Спільного між ними є те, що усі вони жили у Львові та навчалися на юридичному факультеті Львівського національного університету ім. І. Франка.


http://everlegal.ua/uk/komanda
Ружицький Олександр Антонович є очевидно сином колишнього слідчого та народного депутата Ружицького Антона Матвійовича. Що ж до Порайко Андрій Миколайович, то відомо, що він на громадських засадах працює помічником народного депутата України Кадикала Миколи Олеговича (член Політичної партії "Народний Фронт"). До обрання на посаду народного депутата пан Кадикало працював начальником Головного управління юстиції у Львівській області. За інформацією веб-сайту "Гарна Хата" (https://garnahata.in.ua) в 2012 році Порайко Андрій Миколайович став власником трьохкімнатної квартири в ЖК "Панорама на Печерську" вартістю більше одного мільйона гривень. Можливо він є сином голови Наглядової ради ПАТ «ХК «Київміськбуд» Миколи Порайка. В 2006 році Порайко Микола Васильович був кандидатом на посаду міського голови Львова, а в 2007-8 рр. був директором Департаменту управління майном, відомчого контролю і аудиту Міністерства регіонального розвитку та будівництва України.

Звернемо увагу ще на команду "Еверлігал" і побачимо, що там на посаді молодшого юриста працює Дар’я Жук.

http://everlegal.ua/uk/darya-zhuk

Очевидно, що вона - це та сама особа, що є номінальним власником компанії ТОВ "Димерська сонячна електростанція-3".

Таким чином, можна припустити, що в роботі пані Бойко будуть допомагати юристи з "Еверлігал".

Тепер повернемося до керівника цих компаній Ткачука Ярослава Вікторовича і подивимося в "Юконтролі" з якими компаніями він пов'язаний.



Як бачимо, він є керівником компаній, які займаються перетворенням сонячної енергії в електричну. Це видно із самих назв компаній - ТОВ "Геліос Групп "Черніїв-1" (Геліос — бог сонячного світла). Всі компанії створені в 2016 році.

ТОВ "Геліос Групп "Черніїв-1" (код 40508439)
ТОВ "Геліос Групп "Черніїв-2" (код 40508266)
ТОВ "Геліос Групп "Черніїв-3" (код 40508135)
ТОВ "Геліос Групп "Черніїв-4" (код 40508030)



Компанії зареєстровані за однією адресою: 77460, Івано-Франківська обл., Тисменицький район, село Черніїв, вул. Стасюка, буд. 4, 2. В них один основний вид діяльності - код КВЕД 35.11 Виробництво електроенергії, та одні засновники - Жарський Тарас Володимирович і Козик Віталій Євгенович, що є адвокатами з Івано-Франківська (https://legalgroup.org.ua/team/).

Аналогічна ситуація з групою компаній "Хриплин". 5 компаній зареєстровано за однією адресою: 76495, Івано-Франківська обл., місто Івано-Франківськ, село Хриплин, вул. Берегова, буд. 4Б. Всі вони створені в 2016 році.

ТОВ "Геліос Групп "Хриплин-1" (код 40508486)
ТОВ "Геліос Групп "Хриплин-2" (код 40508837)
ТОВ "Геліос Групп "Хриплин-3" (код 40508402)
ТОВ "Геліос Групп "Хриплин-4" (код 40508418)
ТОВ "Геліос Групп "Хриплин-5" (код 40676254)

Скоріше всього адвокати на замовлення клієнтів зареєстрували компанії, щоб потім передати їх реальному власнику.

До речі, 31.10.2016 веб-сайт "Ecotown" повідомив, що у Снятинському районі Івано-Франківської області завершено будівництво мережевої сонячної електростанції потужністю 4,126 МВт. Тож можна очікувати на появу нових сонячних електростанцій в Івано-Франківської області.

При більш детальному пошуку в "Юконтрол" і ЄДР було виявлено, що Ткачук Ярослав Вікторович мав відношення до керування іншими аналогічними компаніями.

ТОВ "Геліос Енерджі" (код 38301747)
Зареєстрована за адресою: 77457, Івано-Франківська обл., Тисменицький район, село Радча, вул. Фуштея, буд. 5.
Основний вид діяльності - код КВЕД 35.11 Виробництво електроенергії.
Власник: компанія "МІР11" (Чеська Республіка).
Бенефіціарними власниками є громадянин Словацька Республіки Йозеф Ганц та Компанія ЮО-Долфін Інтернешнл Інвестментс Лімітед - Фергусон Хю Ентоні (Великобританія).

ТОВ "Фото Енерджі" (код 38301755) - раніше власником була компанія "МІР11" (Чеська Республіка).
ТОВ "Солар Енерджі" (код 38301760) - раніше власником була компанія "МІР11" (Чеська Республіка).
ТОВ "Геліос-ІФ" (38301734) - найбільша сонячна електростанція на Прикарпатті.
ТОВ "Солар-ІФ" (код 38301729)
Усі ці компанії зареєстровані за однією адресою: 77457, Івано-Франківська обл., Тисменицький район, село Радча, вул. Тракторна, буд. 23.
Основний вид діяльності - код КВЕД 35.11 Виробництво електроенергії.
Власники: Компанія Джі Енд Ем Груп Дмсс (ОАЕ), Компанія Долфін Інтернешнл Інвестментс Лімітед (Великобританія)
Бенефіціарним власником є громадянин Молдови Тібулеак Міхай.


Див.:
1. Як працювати з відкритими джерелами в мережі Інтернет
2. Как "Безымянный" остров стал островом невозвращенных кредитов
3. Как найти бесплатно собственника земельного участка?

Немає коментарів:

Дописати коментар