Гугл

неділю, 26 березня 2017 р.

На що слід звертати увагу при дослідженні публічних декларацій

На що слід звертати увагу при дослідженні публічних декларацій

На веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) https://public.nazk.gov.ua публікуються різні види декларацій осіб, які уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Давайте розглянемо кілька щорічних декларацій і перевіримо в них деяку інформації на достовірність. 

Для прикладу я обрав декларацію чоловіка і жінки: 
  1. Колесник Володимир Тимофійович - заступник Керівника Головного департаменту з питань національної безпеки та оборони Адміністрації Президента України.
  2. Блистів Тетяна Іванівна - завідувач секретаріату Комітету з питань національної безпеки і оборони.

https://public.nazk.gov.ua

Як ми бачимо, Володимир Колесник вже подав декларацію за 2016 рік (неактивна), тож її будем досліджувати.


З неї випливає, що він одружений на Блистів Тетяні Іванівні, яка займає посаду завідувача секретаріату Комітету з питань національної безпеки і оборони Апарату Верховної Ради України.

https://goo.gl/c9Hety
Тут слід звернути увагу, що у подружжя різні прізвища. До того, як почали публічно оприлюднювати декларації було досить складно з'ясувати родинні зв'язки державних службовців, у яких різні прізвища. Проте зараз це зробити набагато простіше, оскільки декларант сам зобов'язаний вказати в декларації з ким він проживає (неважливо, чи перебуває він в шлюбі чи ні).


Тож з декларації Володимира Колесника випливає, що сам він не володіє корпоративними правами, а його дружині Тетяні Блистів належить 33,3% ТОВ "Кремена". Також він зазначив, що є членом Асоціації професіоналів з національної безпеки (код 39799715) та Федерації кікбоксингу України (код 20026237).


Я пропонує перевірити Володимира Колесникова за допомогою безкоштовної частини сервісу "Юконтрол" https://youcontrol.com.ua, чи не є він випадково керівником якоїсь організації, чи не належить йому якісь корпоративні права, які він забув вказати в своїй декларації. Здійснюємо пошук за його П.І.Б.: "Колесник Володимир Тимофійович".

https://youcontrol.com.ua
Отримуємо шість результатів. Серед них вже є знайома нам Асоціація професіоналів з національної безпеки (код 39799715). Тепер за кодом Асоціації здійснюємо безкоштовний пошук в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch
І тут ми з'ясовуємо, що повна назва асоціації - Громадська організація "Асоціація професіоналів з національної безпеки", що вона має двох засновників - Колесник Володимир Тимофійович та Ващенко Олександр Миколайович, що вона створена в 25.05.2015  і звертаємо увагу на адресу засновника Володимира Колесника - Львівська обл., Пустомитівський район, село Солонка, вул. Симоненка, 12, кв. 7. До речі, адреса збігається із місцем його реєстрації, яка зазначена в декларації: "Солонка / Пустомитівський район / Львівська область / Україна".

Для чого нам потрібна адреса? Для того, щоб потім можна було ідентифікувати Володимира Колесника в інших юридичних особах, бо може бути так, що це інша особа з таким же іменем, тим більше, що його ім'я є досить поширеним. 

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

Перевіривши інші результати пошуку, ми дійшли висновку, що Колесник Володимир Тимофійович є учасником ТОВ "МАСТЕР МЕМ" (код 38099512) і ТОВ "АФ-4" (код 35845448), так як адреси його проживання/реєстрації повністю збігаються.

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch
Усі ці компанії продовжують здійснювати свою діяльність, проте інформація про них не відображена в декларації Володимира Колесника за 2015, 2016 рр., що є порушенням закону. Єдиним виправданням цьому може бути та обставина, що корпоративні права він набув в 2017 році. Це можна з'ясувати в платній частині ЄДР, зробивши запит станом, наприклад, на 2015 р.

Проте ми не будемо витрачати на це кошти і залишимо цю роботу для НАЗК, до якого звернемося із запитом щодо перевірки інформації про можливі незадекларовані Володимиром Колесником корпоративні права. 

Тепер в пошуковій системі "Гугл" www.google.com.ua подивимось, що відомо про ТОВ "МАСТЕР МЕМ" і ТОВ "АФ-4". Про останню компанію нічого не відомо, а от про першу відомо, що вона має свій власний веб-сайт http://mastermem.com.


На веб-сайті є опис того, чим займається компанія:
- Управление проектом по комплексной интеграции инженерных систем, систем жизнеобеспечения и безопасности на объектах.
- Проектирование и построение интегрированных инженерных систем на базе передовых мировых технологий с применением Структурированных Кабельных Систем (3D-проектирование).
- Проектирование и реализация комплексной модели технической безопасности с целью минимизации или предотвращения возможных потерь от криминогенных, техногенных, организационных и других рисков.
- Поставка оборудования и систем.
- Современные технологии защиты трубопроводного транспорта.



До речі, вид діяльності компанії цілком може збігатися зі службовою діяльністю Колесника та Блистів.

Тепер подивимося на інших засновників ТОВ "МАСТЕР МЕМ". Серед них ми знаходимо ТОВ "Укрнафтогазпром" (код 35431803). 


Тепер в ЄДР шукаємо інформацію про ТОВ "Укрнафтогазпром" (код 35431803) і несподівано для себе з'ясовуємо, що єдиним власником цієї компанії є Блистів Тетяна Іванівна. До речі, в її декларації за 2015, за 2016 рік інформація про цю компанію відсутня. Керівником ТОВ "Укрнафтогазпром" є Блистів Ігор Романович, очевидно родич Тетяни Блистів.


В декларації Тетяни Блистів також зазначено, що, крім того, що вона володіє 33,3% ТОВ "Кремена"*, вона також є членом Всеукраїнської громадської організації "Громадсько-політичний рух "Міст" та Політичної партії "Міст". З ЄДР ми дізналися, що вона є керівником цих організацій.

Безкоштовна частина ресурсу "Юконтрол" інформує нас про те, що її ім'я згадується в реєстраційних даних 9 юридичних осіб.


І знову нам потрібно з'ясувати її місце проживання. Досліджуємо ТОВ "Кремена" в ЄДР, оскільки ця компанія вказана в її декларації. Встановлюємо, що адреса засновника Блистів Тетяна Іванівна: 01014, м. Київ, Печерський район, провулок Бастіонний, будинок 5, квартира 85.



Ця адреса збігається з адресою у відомостях ТОВ "Укрнафтогазпром". Таким чином, Тетяна Блистів є дійсно співвласником 100% ТОВ "Укрнафтогазпром" і відповідно має відношення до компанії свого чоловіка ТОВ "МАСТЕР МЕМ". Також вона володіє: 50% ТОВ "ЕКОІНКО" (код 36678863), 33,3% ТОВ "ЕКОІНКО-КАЛУШ" (код 36609433), 33,3% ТОВ "АЛЬЯНС-ЗАХІД" (код 33351529, припинено 20.11.2015), а також ймовірно має відношення до ТДВ "Будівельно-монтажна фірма "СТРИЙБУД" (код 01272077), оскільки там може бути зазначена її стара адреса з Львівської області.


Крім того, вона з 2014 року є керівником Первинної профспілкової організації Всеукраїнської Профспілки "Захист справедливості" працівників Адміністрації Президента України (код 39434483), що також не зазначено в декларації.

Отже, є всі підстави звернутися до НАЗК, яке має перевірити достовірність викладеної інформації в деклараціях Блистів та Колесника щодо корпоративних прав.

Я не можу сказати, чи навмисно декларанти приховали інформацію про наявні в них корпоративні права, проте в будь-якому разі, якщо вони сподівалися, що ніхто цього не помітить, то вони сильно помилися в цьому. Тож, журналістам і громадським активістам слід перевіряти декларантів на наявність в них незадекларованих корпоративних прав.


___________
* В процесі приватизації в 2004 році Кременецький овоче­сушильний завод було реорганізовано в ТОВ «Кремена»., власники якого не зацікавлені в роботі підприємства. З 2004 року ТОВ «Кремена» виробничої діяльності не здійснювало (Кременецька районна державна адміністрація https://goo.gl/v5EwQ2).

Див.:


Немає коментарів:

Дописати коментар